Kedves Magyar és Amerikai Barátaink! Tisztelt Ügyfeleink!

Üdvözlöm Önöket Magyarország Chicagói Főkonzulátusának oldalán!

Az Amerikai Egyesült Államok Közép-Nyugati vidéke már a gyarmatosítók megjelenése előtt is gazdag indián kultúrával rendelkezett, majd a XVII. századtól fokozatosan megjelentek a francia, később brit felfedezők. A XIX. században az egykori Észak-Nyugati Minisztériumi régió volt az első az Egyesült Államokban, amely betiltotta a rabszolgaságot. Ennek a régiónak volt a déli határa az Ohio-folyó, ami a szabadság és a rabszolgaság határának szimbólumává is vált és ebben a korszakban írta Harriet Beecher Stowe a Tamás bátyja kunyhója című világhírű regényét.

Az európai nemzeteken túl a történelmi Magyarországról is egyre nagyobb számban telepedtek le a Közép-Nyugat térségében. Kossuth Lajos 1852-ben járt Clevelandben, majd 1880 után számos hullámban egyre több magyar bevándorló érkezett. A XX. század elején a clevelandi magyar diaszpóra hihetetlen növekedésnek indult és az ohiói magyarok száma egyes források szerint túllépte a 130.000 főt is. Fontos szerepet játszottak a helyi politikában, a sportéletben és olyan tehetségeket adtak a világnak, mint Paul Newman, egyik leghíresebb magyar származású színészünk.

Felgyorsult világunkban ugyan megváltoztak a preferenciák és a mindennapi munkavégzés sokszor eltereli a figyelmet az igazán fontos dolgokról, de büszkén mondhatjuk, hogy Chicagóban, Clevelandben és a Közép-Nyugat más nagyvárosaiban jelenleg is több tízezer honfitársunk illetve magyar gyökerekkel rendelkező amerikai barátunk ápolja egyházi és kulturális hagyományainkat.

Főkonzulátusunk folyamatosan azért dolgozik, hogy segítsük a diaszpóra magyarságát, eljárjunk állampolgársági és honosítási ügyekben, szükség esetén tanácsot adjunk vagy a magyar állampolgárok érdekvédelmi ügyeit rendezzük, kapcsolatot teremtsünk a hazai vállalkozásaink és az amerikai piac között, valamint ösztönözzük az amerikai cégeket magyarországi befektetések és új munkahelyek létrehozására.

Kérem Önöket, hogy kérdések esetén a jövőben is bátran keressék Főkonzulátusunkat!

Maradok Tisztelettel,

Kovács Tamás főkonzul