A Kormány a 407/2020. (VIII.30.) Kormányrendelettel, 2020. szeptember 01 és október 1 között visszaállította az ideiglenes határellenőrzést.

A Kormány a 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendeletével 2020. szeptember 1. napi hatállyal a következő beutazási korlátozásokat vezette be:

Magyarország területére meghatározott jogszabály engedélye kivételével a következő személyek léphetnek be Magyarország területére személyforgalomban:

  • magyar állampolgár,
  • magyar állampolgár külföldi állampolgárságú családtagja (a családi kapcsolatot belépéskor okirattal szükséges igazolni),
  • állandó tartózkodásra jogosult személy és családtagja (belépéskor okirattal szükséges igazolni),
  • tartózkodási engedéllyel rendelkező (belépéskor okirattal szükséges igazolni).

A Kormányrendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépése során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a Covid-19 betegségen átesett.

A határátlépéskor bárki egészségügyi vizsgálat alá kerülhet, amennyiben ez az egészségügyi vizsgálat:

  • fertőzöttséget mutat ki, a kijelölt karanténba kerül az utazó,
  • amennyiben nem jelent kockázatot, úgy hatósági házikaranténra válik kötelezetté 14 napra.

karanténban elhelyezett személy kérelmére, a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekurális biológia vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszt – vegyen részt a karantén alóli felmentés megkérése érdekében. Ha a két teszt igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a vizsgálatok időpontjában nem volt kimutatható a koronavírus, a karantént előíró rendelkezés alól, a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat.

Külföldi állampolgár, meghatározott kivételekkel nem léphet Magyarország területére.

Külföldi állampolgár belépése:

Külföldi állampolgár belépését a tervezett belépés helye szerint illetékes rendőri szerv, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság kérelemre engedélyezheti.

A rendőri szerv engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja:

  • magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó részvétel és ezt okirattal igazolja,
  • olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
  • egészségügyi intézmény beutalójával, vagy más megfelelő igazolással igazolt, egészségügyi ellátás igénybevétele,
  • a hallgatói, vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
  • családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétele,
  • hozzátartozó gondozása, ápolása,
  • kiemelt jelentőségű, nemzetiközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel,
  • egyéb méltányolható ok.

A kérem kizárólag elektronikusan magyar vagy angol nyelven nyújtható be a Kormányrendeletben meghatározottak szerint.

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

Átutazás Magyarországon:

Tranzitálás céljából bárki beléphet Magyarország területére, amennyiben aláveti magát az egészségügyi vizsgálatnak és nem jelent kockázatot a belépése. Igazolni szükséges az utazás végcélját.

 

További aktualitásokat és fontos információkat az alábbi oldalon talál: www.koronavirus.gov.hu
Szíves figyelmébe ajánljuk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér weboldalát, ahol sok hasznos információt és tanácsot talál a ki- és beutazással kapcsolatban:

https://www.bud.hu/covid_19

A Konzuli Szolgálat állandóan frissített tájékoztatása a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol