Magas hozzáadott értéket és technológiai színvonalat képviselő munkahelyek jönnek létre százas nagyságrendben Magyarországon a most aláírandó magyar-ohiói gazdasági együttműködési megállapodás eredményeképpen - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel, a miniszter több amerikai nagyvállalat vezetőjével tárgyal az Egyesült Államok tagállamában, és szerdán aláírja Lydia Mihalik fejlesztési miniszterrel a Magyar-ohiói Gazdasági Együttműködési Egyetértési Nyilatkozatot.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet: az amerikai gazdasággal folytatott együttműködésnek óriási szerepe van abban, hogy Magyarország az elmúlt években egyre jobb teljesítményt nyújtott mind a beruházások vonzása, mind pedig az exportteljesítmény tekintetében. Az Egyesült Államok továbbra is az ország legfontosabb exportpiaca az Európai Unión kívül, ráadásul a második legtöbb befektetés az Egyesült Államokból érkezik Magyarországra, több mint 1700 amerikai vállalat 105 ezer embernek ad munkát itt.

 

A legfontosabb szerepet ebben az együttműködésben az autóipar játssza, ezért Szijjártó Péter szerint különös jelentősége van annak, hogy Magyarország milyen szoros együttműködést tud kialakítani azokkal az államokkal, amelyek az amerikai autóipari teljesítmény javarészét adják.

 

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy Ohióé az Egyesült Államok ipari termelésében a harmadik legnagyobb teljesítmény, és a negyedik helyen áll az autóipari teljesítményben, ezért Magyarország és Ohio gazdasági együttműködésének nagy szerepe van abban, hogy a magyar-amerikai autóipari együttműködés miként alakul. A magyar-ohiói gazdasági együttműködésnek nagy szerepe van a magyar-amerikai gazdasági együttműködés alakulása szempontjából is - közölte.

 

"A most aláírandó magyar-ohiói együttműködési megállapodás azt fogja eredményezni, hogy ohiói vállalatok újabb magyarországi beruházásokat fognak végrehajtani, amelyek nyomán százas nagyságrendben jönnek létre újabb munkahelyek Magyarországon, amelyek mind-mind magas hozzáadott értéket, és magas technológiai színvonalat képviselnek" - mondta a miniszter.

 

Az Egyesült Államok ötszáz legnagyobb vállalata között számos ohiói vállalat található, amelyek közül négy már Magyarországon is jelen van jelentős termelési és kutatási kapacitással. Szijjártó Péter szerint 12 ohiói vállalat hozott már beruházást Magyarországra, és 2600 magyar embernek adnak munkát. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Procter & Gamble, az Owens-Illinois, a Dana, az Eaton és a Goodyear a legnagyobb amerikai vállalatok közé tartoznak, mind Ohióból származnak, és mind rendelkeznek Magyarországon jelentős beruházással.Szijjártó Péter Ohióban tárgyalt a szóban forgó vállatok zömének vezetőivel, és más nagy cégek képviselőivel is megbeszélést folytatott.

 

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra, hogy Magyarországot és Ohiót szorosan összefonja az is, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb magyar Ohióban él. Az amerikai magyarság körülbelül egyhetede, mintegy 200 ezer ember él ebben a tagállamban, és ők nagyon speciális kapcsot jelentenek Ohió és Magyarország között, így ez egy szerencsés egybeesés, amelynek nyomán a magyar-ohiói gazdasági együttműködés a jövőben új lendületet fog kapni - mondta Szijjártó Péter.

MTI, kormany.hu

 

       

      

  

Fotók: Sztojcsev Dimiter