Dr. Bencsik Zita, főkonzul 2017. április 14-15 között bemutatkozó látogatást tett az Indiana University Bloomington-on (IU), az 1979 óta működő Magyar Program tradicionális, immár 34. alkalommal megrendezésre kerülő Ránki Chair konferenciája megnyitása céljából.
Az Indiana Egyetem magyar tanszékének egykori vezetője, Ránki György professzor  nevét viselő rendezvény idei témája a magyar avantgárd hatása volt, fő szervezője  pedig a György Ránki Hungarian Chair épp soros vendégprofesszora, Kappanyos András  irodalomtörténész. A konferenciát az egyetem három tanszéke, a Közép-Eurázsiai  Tanulmányok Tanszék (Department of Central Eurasian Studies) a Belső-Ázsiai és Uráli Nemzeti Forrásközpont, (Inner Asian and Uralic National Resource Center), az Orosz és Kelet-Európai Intézet (Russian and East European Institute) szponzorálta.

A tematikán belül önálló panelt szenteltek Szegedi-Maszák Mihály munkásságának, egykori Bloomingtoni vendégprofesszorként végzett tevékenysége külön fókuszt kapott valamennyi panelben. A konferencia külön érdekessége volt, hogy Szegedi-Maszák Mihály életművének képzőművészeti aspektusait taglaló panel bevezető előadását, a tragikus hirtelenséggel elhunyt irodalomtörténész professzor lánya, Szegedi-Maszák Zsuzsanna tartotta.

A főkonzul beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar diplomácia nem lehet sikeres, a nemzetközi terepen, így az Egyesült Államokban működő magyar tudományos műhelyek és azok motorjaként működő magyar tudósok tevékenysége nélkül. A Főkonzulátus támogatásáról biztosította a Magyar Programot, külön köszönetet mondva Toivo U. Raun professzornak, a Department of Central Eurasian Studies tanszék vezetőjének, a magyar tanszék sikeres működéséhez nyújtott támogatásáért.

 

A konferencia margóján a főkonzul megbeszélést folytatott az egyetemen megvalósuló Magyar Program kereteit biztosító kar és tanszékek vezetőivel, valamint találkozott a Bloomington-ban dolgozó magyar vendégtanárokkal és hallgatóikkal.

A rendezvényen készült fotók az alábbi linken érhetők el: https://photos.google.com/share/AF1QipMeuzHkR0HPhntrtJM6wEaJrk-Cml6GfLgRuhyBA_K7eMCCaZtbgVoP925K1QMvXg?key=dHk1TUVISmlXRGMxQ3YtakotODY5YW13M1FVT25B