A Chicago Fire focicsapat egyik újdonsült játékosa a magyar-szerb származású Nemanja Nikolics (Niko). Niko a délvidéki Zentán született egy magyar-szerb családban. Játszott Barcs, Kaposvár és Székesfehérvár Videoton klubcsapataiban, majd a lengyelországi Varsóban, s végül tavaly decemberben a Chicago Fire csapata igazolta le őt csatárként három évre. Nikolics magyar és lengyel bajnoki aranyérmes és tavaly a lengyel bajnokság gólkirálya volt! Kimagasló teljesítménye a Chicago csapatában sem marad el. Eddig 12 gólt lőtt. Június 5-én őt választották meg a május hónap legjobb játékosának az MLS-ben.

Erre az eseményre minden Chicago és környékén élő magyart a Chicagói Magyar Klub meghívott.  A Klub 1922-ben alakult és az egyik legmeghatározóbb és legnagyobb magyar szervezet nemcsak Chicagóban, de az egész USA-ban is. Tevékenységeivel, mint például az éves Gála Bál, Mikulás Ünnepség és nyári piknik, igyekszik megszólítani a magyar gyökerekkel rendelkező egyéneket, vagyis a magyar közösséget a hagyományok ápolására és a magyarságtudat megőrzésére. Kiemelt figyelmet fordít a magyar fiatalok támogatására, mint például az Ösztöndíj programjával. 

  

Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke elmondta, hogy ez év januárjában merült fel a gondolat, hogy szervezni kéne egy magyar napot a Chicago Fire focicsapatával,  hiszen a "mi magyar játékosunk" Nikolics Nemanja ide igazolt le a múlt évben. A gondolat Aradvári Lászlótól indult el, aki tavaly a Kőrösi Csoma Sándor program keretén belül támogatta munkájával a Chicagói Magyar Klubot, a Csík Hágó Magyar Iskolát és a 19 sz. Hunyadi  Mátyás Cserkészcsapatot. Ezt az ötletet a Chicagói Magyar Klub felkarolta, majd elindult a szervezkedés a Chicago Fire vezetőségével. Sok hónapon keresztül folyt a szervezés, amiben Stétz Andrea, a Magyar Klub egyik igazgatója oroszlánrészt vállalt. "Rég nem látott izgalommal készültünk erre a napra. A magyarság között "megmozdult" valami. Kicsik és nagyok mind ott akarunk lenni a lelátókon és drukkolni szeretnénk a "mi MAGYAR játékosunknak!" - fűzte hozzá Demeter András, a Klub elnöke.

Pár órával a meccs előtt a Magyar Klub a chicagói szurkoló magyar tábort az Indiana állambeli barátainkkal együtt egy kis falatozásra invitálta a stadion előtti parkoló részen, ahol sült kolbászt, virslit, sört és üdítőt szolgáltak a vendégeknek. Ez egy tipikusan amerikai szokás, hogy meccsek előtt mindenki viszi a maga kis grillezőjét és általában hotdogot és hamburgert készítenek ott helyben a parkolóban. A jó hangulat már itt érződött mindenkin. 

Több mint 250 magyar szurkoló volt jelen a meccsen, s a számunkra külön kijelölt helyen együtt, magyar zászlókat lobogtatva, s magyar zászlós festett arccal, magyarságunkhoz méltóan büszkén szurkoltunk a Chicago Fire csapatának, de különösen Nikot bíztattuk.


A meccset dr. Bencsik Zita Magyarország chicagói főkonzulja nyitotta meg szenzációs kapura rúgásával. A főkonzul asszony kérdésünkre elmondta, hogy nem kétség, a sport és a foci a nemzeti öntudat, a büszkeség és az összetartozás érzésének velejárója, s ezt misem bizonyítja jobban, minthogy a chicagói magyarok magyar napot szerveztek mivel Niko, a Chicago Fire egyik újdonsült játékosa magyar származású, s bizony ez nekünk, egy kis országból származónak nagy dolognak számít. Nem volt kérdéses a főkonzul asszony számára, hogy a chicagói Magyar Klub és a Chicago Fire felkérésére elfogadja az aktív részvételre való invitálást. Korábbi külügyi pályáján a konzuli szolgálat vezetőjeként a sportesemények a konzuli védelem hatékony ellátásának szempontjából mindig is kihívást jelentettek. A tavalyi Labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával a Magyar Konzuli Szolgálat mobil konzuli egységet működtetett a szurkoló magyar állampolgárok azonnali és hatékony konzuli szolgáltatása érdekében. A főkonzul asszonynak így alkalma volt, hogy nagyon szorosan és hatékonyan együtt dolgozzon az MLSZ munkatársaival. Az EB nemcsak a magyar csapat szereplése szempontjából, de konzuli és diplomáciai szakmai szempontból is sikertörténetté vált. Testközelből tapasztalhatta meg a főkonzul asszony, hogy a magyar sport sikere mekkora hozzáadott értéket képviselhet a magyar diplomácia hatékony szerepléséhez. A főkonzul asszony záró gondolatként elmondta, hogy minden magyar siker közös öröm, közös büszkeség, amelyet a főkonzulként végzett munkája szolgálatába állíthat.
 

A nagy hőség ellenére a magyar szurkoló tábor végig izgulta a mérkőzést. A Chicago Fire csapata, bár kihagyott egy-két helyzetet, de összességében sokkal jobban játszott, mint az Atlanta csapata, ami az eredményen is meglátszódott. A Chicago Fire csapata 2:0-ra megnyerte a meccset, s ráadásul Niko rúgta a második gólt, ami egy büntető rúgás volt. Nagyon szépen, habozás nélkül, igazi klasszis játékosként rúgta be a labdát a kapuba, amivel nekünk magyaroknak, óriási örömöt okozott.

A meccs végén a magyar szurkoló tábor személyesen is találkozhatott Nikoval, aki autogramot osztogatott, képeket, labdákat és mezeket írt alá kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ezzel is felejthetetlen élményt nyújtva mindenkinek. Több mint 120-an vártunk türelmetlenül Nikora. Amikor végre megérkezett, kellemes hangon köszöntött mindenkit. Mózsi Gábor fényképészünk kérésére készségesen állt kamerák elé először hármasban a Chicagói Magyar Klub elnökével és a Főkonzul asszonnyal, majd mindenkivel együtt egy csoportképre is. Mielőtt még elbúcsúztunk volna tőle és feleségétől Nóritól, egy pár kérdést tettünk fel nekik. Megkérdeztük, hogy beilleszkedett-e már a csapatba és az itteni életviszonyokhoz, szokásokhoz. Niko elmondta, hogy az első időszak volt a legnehezebb, hisz két hónapig a családja nélkül volt. Felesége és két kisgyermeke csak később jött ki Chicagóba. Felesége, Nóri számára még sokminden új és hozzá kell szoknia, főleg a Chicago belváros forgalmas közlekedéséhez. Ami a Chicago Fire csapatot illeti, Niko elmondta, hogy nagyon hamar befogadták őt a csapatba, nagyon jó a hangulat az öltözőben és a pályán is, s most már megszokta a csapat stílusát is. A csapat nagyon jól játszik, az utolsó hét meccsen még nem kaptak ki! 

Az interjú végén megkérdeztük tőle, hogy gondolta-e volna, hogy ennyi magyar él itt Chicago környékén. Niko úgy tett, hogy nagyon meglepte őt, hogy ilyen sokan élnek itt. Azon meg pláne meglepődött, amikor Demeter András hozzáfűzte, hogy több mint 30 ezerre tehető a Chicagóban és környékén elő magyarok száma. Viszont látszott Nikon, hogy nagyon jól esik neki és családjának, hogy ilyen szép számban eljöttünk a meccsre szurkolni neki. A Magyar Klub elnöke meghívta Nikot és kedves családját a legközelebbi Magyar Klub és más szervezetek rendezvényeire is. Megígérték, ha épp nincsen meccs, akkor szívesen elmennek bármilyen magyar érdekeltségű rendezvényre. Ha ez így van, akkor lehetséges, hogy ismét találkozhatunk vele és családjával a július 8-9-én megrendezendő 10. Chicagói Gulyásfesztiválon.

 

Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke megígérte, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a Nikolics család otthonosan érezze magát ebben a nagyvilágban minél hamarabb. A Klub elnöke úgy érzi, hogy egy igazi barátság kezdete volt ez a mai nap Nikoval és családjával, s izgatottan várjuk a folytatást.

A cikket szerkesztette: Bhuiya-Taksás Nóra
Fotókat készítette: Mózsi Gábor